1 Dec. 1918 – Ziua unui vis împlinit

După primul război mondial, cel mai important moment din istoria României, unul firesc și necesar, a fost Unirea din decembrie 1918 – proiectul de țară al generațiilor de oameni de stat, începând cu 1848. Euforia şi entuziasmul zilelor de la sfârşitul lui 1918, împlinirea unui deziderat atât de aşteptat, promitea ca momentul să reprezinte un punct de referinţă extrem de important pentru toţi românii, un eveniment care să rămână mereu în amintirea lor. În consecinţă avea să fie rememorat cu consecvenţă şi cu sfinţenie.

În cinstea zilei naționale a României, din dorința de a cinsti memoria făuritorilor Marii Unirii de la 1918, precum şi a ostaşilor români care au luptat şi căzut pe front pentru reîntregirea naţională şi teritorială a României, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită să vizionați evenimentul ”1 Decembrie 1918- ziua unui vis împlinit!”.

În debutul evenimentului online, transmis pe pagina de facebook și canalul de YouTube a instituției noastre începând cu ora 10.00 veți putea urmări cuvântul de deschidere adresat de Alexandru Gavrilaș,  managerului Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, cu ocazia zilei naționale a României urmat de mesajele adresate comunității  județului Bistrița-Năsăud de către următoarele personalități:

  1. Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud;
  2. Col. Cornel Traian Scurt, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan Bistrița;
  3. Protopot pr. Alexandru Vidican, Protopopiatul Bistrița.

În continuare vă invităm să rămâneți alături de noi pentru a urmări spectacolul online dedicat zilei de 1 Decembrie susținut de actorul și scriitorul Dan Puric și cantautorul Victor Socaciu.

Evenimentul va fi întregit de difuzarea filmului documentar ”Decembrie-Portrete ale Marii Uniri” o producție 2018 a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu LifeVision Films care prezintă medalioanele a opt personalități ale județului Bistrița-Năsăud implicate în realizarea Marii Uniri.

Vă așteptăm cu același drag alături de noi și în mediul online.

La mulți ani români!

La mulți ani România!

Manager,

Dr.Alexandru Gavrilaș